štvrtok 13. apríla 2017

Beh Devín - Bratislava očami diabetika

Vstávam o siedmej. Dnes je ten deň. Každoročný vrchol mojej rekreačno bežeckej sezóny. Beh Devín - Bratislava. Podujatia sa zúčastňujem už piaty raz. Prvé dva roky som bol na perách, pred dvoma rokmi prvý krát s pumpou a dnes má premiéru senzor na kontinuálne meranie glykémie.

Ranná príprava

Ráno vsádzam na ľahké raňajky. Biely jogurt a banán. Polovica mojej bežnej dávky ranných sacharidov, na to polovičná dávka inzulínu. Po raňajkách ešte rýchlo pripínam štartové číslo, sadám do auta a smerujem k Eurovei. Po vstupe do podzemného parkoviska mi začína pípať pumpa. Nízka predpoveď. Nezačína sa to dobre. Parkujem, vyťahujem kondenzované mlieko, osvedčenú prevenciu hypoglykémie. Napriek včasnému zásahu sa necítim dobre. Navyše mi ostalo už len jedno balenie hroznového cukru. 

Nákupy

Situáciu zachraňuje blízky supermarket. Kupujem horkú čokoládu s marcipánom a sladký nápoj. Po odchode z obchodu vypínam pumpu. Do štartu ostáva asi hodina a pol a bazálny inzulín, ktorý by mi od tohoto momentu začala dávkovať pumpa by mal vrchol pôsobenia počas pretekov. Aj malé dávky inzulínu počas intenzívnej aktivity veľmi rýchlo zrážajú glykémiu. Aby som bol úplne v bezpečí, snažím sa dostať pred behom na hodnoty okolo 10 mmol/l. V tomto momente som stále dosť nízko, vychutnávam si teda čokoládu. Po hypoglykémii chuť predbieha myslenie a tlačím ju do seba celú. Dobrý nábeh na hyperglykémiu.

Na štarte

Stretávam sa s kolegami a spolu odchádzame kyvadlovým autobusom do Devína. Po príchode kontrolujem pumpu. Senzor ukazuje hodnotu 7 mmol/l. Glykémia naďalej stúpa a ja začínam prepočítavať. Podľa môjho odhadu, by ma mohla čokoláda dostať na 14, želaná hodnota je 10. Bežne ma o 2 dole dostane pol jednotky inzulínu, pri behu to môže zaúčinkovať aj dvojnásobne. Beh trvá hodinu, takže ak si teraz dám pol jednotky, nič by sa mi nemalo stať. Zadávam ručný bolus na pumpe, slovenská hymna a ide sa na to.

Obavy z hyperglykémie

Už klasicky na úvod preteku treba počkať kým sa sedemtisícový dav pretlačí úzkymi uličkami v Devíne. Prvé metre odkráčam a pomaly nabieham do svojho tempa. Po treťom kilometri kontrolujem pumpu, glykémia pomaly začína klesať. Ketoacidóza sa nekoná, ostáva osem kilometrov do konca a riziko hyperglykémie striedajú obavy z hypoglykémie.

Preteky s hypoglykémiou

Asi v polovici kontrolujem opäť glykémiu. Hodnota 8,2. Dve šípky dole však neveštia nič dobré. Opäť prepočítavam. Ak mi za 5 minút klesne glykémia o 1 mmol/l, za 25 minút som v hypo, pri 15 minútovom oneskorení senzora môžem skončiť už o desať minút. Bežím ešte dva kilometre, cítim sa stále relatívne dobre. Opäť kontrola glykémie, šípka dole je už len jedna, hypo mi hrozí za pol hodinu. Do cieľa sú už len 3 kilometre, hypoglykémiu by som mal s prehľadom predbehnúť. 

Cieľ

S vypätím posledných síl vbieham do cieľa. Na displeji svieti čas 1:03:00. Spokojnosť. Vyberám pumpu z vrecka a kontrolujem glykémiu. Hodnota 5,9 je mojim malým víťazstvom.

2 komentáre:

  1. PS:....dost tazka matematika a predvidavost treba u tej DIApumpy zo senzorom...Uz by mala v sucastnej dobe vediet viac riesit....a regulovať//A co taký sofer, bude robit v kritickej prevadzke zápchy v doprave alebo pri vysokostresovej cinnosti dopravneho sofera....??

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne tak. Kvoli tomuto pouzivam OpenAPS, vdaka tomu vacsinu tejto matematiky robi pocitac. Vid. moje predchadzajuce prispevky. Na beh som to nepouzil, aby mi to nazavadzalo a aby som to nerozbil.

    OdpovedaťOdstrániť